top of page
  • Writer's pictureAgnese Taurina

Dubaijas drifts

Updated: Feb 14

Ir diezgan drūms un lietains rudens, atkal saasinās pandēmijas ierobežojumi (lasīt, viss besī ārā), un manas alkas pēc siltuma sit augstu vilni. Saku draudzenei, braucam uz Dubaiju. Tas ir kaut kas, ko nu vismaz vienu reizi dzīvē vajag piedzīvot. Oktobra beigās sarunājam, sataisām visus vajadzīgos testus un pēc 4 dienām (AirBaltic lidmašīnā 6,5 h lidojums pamatīgā šaurībā), ēdam brokastis mūsu Dubaijas viesnīcā CANAL CENTRAL. Galvā pamatīga vates sajūta, lai arī pirms lidojuma izbaudām atpūtu Rīgas lidostas Primeclass Lounge, lidojums ir drastisks, un es neesmu no tiem, kas māk aizmigt lidmašīnā, bet siltais gaiss, ziedi, palmas liek saņemties.


Pēc brokastīm beidzot iečekojamies. Pa numura logu skats uz kanālu, savukārt no baseina uz slaveno BURJ KHALIFH. Es metos lejā uz baseinu (kas patiesībā ir uz viesnīcas jumta), kamēr draudzene iemēģina internetu un nedaudz pastrādā. Ir pagājis apmēram mēnesis ar astīti, kopš esmu izslimojusi pirmo ''kovidtūri'', un uz milzīgām aktivitātēm es neraujos. Galvenais, atpūsties un baudīt.



Vakarā piesaku Taizemes masāžu turpat viesnīcā, jo jūtos tā, it kā man būtu pārbraucis pāri gan baļķvedējs, un tad vēl uzkritusi lidmašīna. Meitene savu darbu izdara izcili, lai arī mani kauli tiek locīti dažādos virzienos, gan pabradāts pa mani, sajūta, ka brīžiem izslēdzos. Pēc masāžas tik vien spēju kā aizklunkurēt uz liftu un numurā iekrist gultā. Tiekamies rīt, Dubaija.



Gari nekavēšos gastronomisko izvirtību aprakstos, tik vien, ka viesnīcas brokastis bija brīnišķīgas katru dienu, un tāāāādā izvēlē, ak vai...

Rīts laiski paiet baudot baseinu un mohito. Šovakar mums paredzēts DUBAJAS OPERAS nama apmeklējums. Diemžēl mūsu uzturēšanās laikā repertuārā nebija nevienas operas, tāpēc jau iepriekš tiek nopirktas biļetes uz koncertu. Opernamā viss kā nākas, sarkanais paklājs, zelts, mega lustra no zemes līdz griestiem iekš Grand Circle Foyer, pirms koncerta foajē pianists spēlē klavieres.


Mums ir a la VIP biļetes, 6. rindā ar iekļautu dzērienu (dzērienus, starp citu, drīkst ienest zālē). Nice! Daži sausie fakti, lielās zāles ietilpība 2000 vietas, 60386.98m², ēka atklāta 2016. gada 31. augustā. Izliektā, caurredzamā ēkas stikla fasāde ļauj garāmgājējiem redzēt interjeru, savukārt apmeklētāji, esot ēkas iekšpusē, uz jumta terases un restorāna, var izbaudīt Dubaijas centra panorāmu. Apskatīt iekštelpas un izlasīt par opernamu var operas mājaslapā (links pāris rindkopas atpakaļ).


Operai šeit lieliski piedien greznums, un varētu pat teikt, ka es šovakar esmu Made in Latvia, jo zīda SILK MOOD kleita perfekti kombinējas ar AMORALLE mežģīņu jaku, manas fantastiskās draudzenes RASMAS PUŠPURES radīto gredzenu un Ērikas zīmola VASKALA somu.


Nākamais rīts. Dodamies uz Abu Dhabi. Manā bucket list jau sen ir Abu Dhabi Luvra, un šodien šis sapnis piepildīsies. Pa ceļam piestājam vietā, kas manī izraisa sajūtu, ka es būtu nokļuvusi filmēšanas laukumā. Ja esi filmas ''Mad Max'' fans, tad ''LAST EXIT MAD X'' noteikti ir vieta tavam pitstopam braucot no Dubaijas uz Abu Dhabi, iemalkot kafiju, paēst un sajusties kā Trakajam Maksim.



Un te nu ir klāt Louvre Abu Dhabi. KOSMISKI! Nu, vismaz priekš manis šis ir baudpilns prieciņš acīm. Pats brauciens ilga kādu pusotru stundu, bet gids stāstīja, ka ir plānā dzelzceļš, kurš no Dubaijas uz Abu Dhabi nogādās 15 minūšu laikā. Un tam es pilnīgi ticu, jo jā, AAE viss ir par ''lielākais, ātrākais, augstākais, spožākais'' utt. Nu, katram savs, vai ne? Bet Luvra... Whooo.. Es tur būtu varējusi pavadīt kaut veselu dienu. Jā, varēs redzēt, ka man mazliet apsēstība ar muzeja griestiem, bet nu paskaties, kā krīt tie gaismas kūļi?! Amazing! Muzeju projektējis slavenais franču arhitekts Žans Nuvels (Jean Nouvel). Ņemot vērā laika ierobežojumu, izstāžu zālēm ''rāvu'' cauri, jo tik ļoti gribējās pētīt, vērot, fotografēt pašu ēku. Un vienkārši sēdēt, būt mierā.



Un atkal mazliet ''sausā'' satura. Projekts īstenots, pamatojoties uz 2007. gadā noslēgto Francijas un Abu Dhabi valdības vienošanos. Muzeja atklāšanā piedalījās arī Francijas prezidents Emanuels Makrons un Abu Dhabi kroņprincis Muhameds bin Zajeds al Nahajans. Pastāvīgajā ekspozīcijā ir apmēram 600 mākslas darbu, un pusi no tiem aizdevusi Francija. Interesants fakts, ka par tiesībām vairāk nekā 30 gadu izmantot nosaukumu "Luvra" AAE Francijai samaksāja 400 miljonu eiro... Ēkā ir 55 telpas, un katra no tām ir atšķirīga.


Abu Dhabi apskatei ir tikai vēl viens objekts (jo vēlējāmies jēgpilnu un mierīgu braucienu, nevis ček ček caurskrējienu must visit objektos), manā skatījumā viens no pasaules brīnumiem, ŠEIHA ZAIDA MOŠEJA (Sheikh Zayed). Tā ir trešā lielākā mošeja pasaulē un arī vēl viens no mūsdienu Abu Dhabi simboliem.



Kā tas izskatās skaitļos? Mošeja atrodas nelielā kalnā, aptverot 22 000 kvadrātmetru teritoriju. Celta no marmora, četri 107 metrus augsti minareti, 82 dažādu izmēru kupoli un 1048 ar dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem inkrustētas kolonnas ārpusē un 96 iekšpusē. Visas inkrustācijas, kur dominē galvenokārt ziedu motīvi, ir roku darbs. Galvenajā lūgšanu telpā atrodas septiņas 10 metrus garas, 10 metrus platas un deviņas tonnas smagas kristāla lustras, kā arī lielākais persiešu paklājs pasaulē (tā izmērs ir 6000 kvadrātmetri, paklāju ar rokām audušas 1200 irāņu sievietes un tā vērtība tiek lēsta vairāk kā 8,5 miljonos dolāru).

Bez saulesbrillēm ārkārtīgi grūti atrodoties ārpus mošejas, ņemot vērā ārkārtīgi spožo sauli un mošejas sniegbaltumu.


Kopā ar mani SILK MOOD zīda slip kleita, VASKALA somiņa, TANEL VEENRE auskari un SOFIA LARK kolekcijas One of a Kind gredzens.



Jauna diena, jauni plāni. Šodien apmeklēsim pasaulē lielāko un augstāko (bet kā savādāk..) panorāmas ratu, AIN DUBAI (sekojiet līdzi informācijai par remontu). 250 m augsts, 48 kabīnes, max cilvēku skaits - 1750. Jāsaka tā, ka nekāds īpašai whoooou moments neiestājās, bet, smuki protams. Skats uz BURJ AL ARAB, ATLANTIS THE ROYAL un ATLANTIS THE PALM viesnīcām, kailo tuksnesi aiz debesskrāpju džungļiem, luxury dzīvi tur lejā, un skatu pāri Persijas līcim, cik nu vien tās acis redz.

Ja esat The Palm Jumeirah, tad pie Atlantis viesnīcas, sākot no apmēram 180 EUR (12 minūtes) var tik pie tūres ar helīti (kaut kā toreiz neienāca prātā, diemžēl), par nepilniem 400 EUR var 25 minūšu laikā ''aplidot'' pilsētu.



Jauna diena un jauni piedzīvojumi. Esmu ''nolaidusi fēleri'', un neesmu iepriekš norezervējusi plānotās vietas (viena ''gultiņa'' pie baseina maksā 50 EUR uz dienu) vienā no smukajiem pludmales klubiem, DRIFT, ar domu, nu kur tad darba dienā no rīta, vai ta nu viss būs pilns. Pirmkārt, bija, otrkārt, bez rezervācijas sargs nelaiž pat uz reception. Rezervāciju ātri uztapinu, taču tiešām ir pieejams tikai namiņš jeb cabana, kas maksā 200 EUR no cilvēka (ar pudeli mājas vīna), taču mana draudzene mani burtiski ar varu aizvelk prom, sakot, ka iztiksim taču. Vispār esmu diezgan grampī tajā brīdī, bet nu lai tā būtu. OK, nu ka nav ta nav, skatāmies kartē, kas vēl tāds labs tuvumā, atrodam vēl vienu beach club, taču nav īsti skaidrs, pa kurieni iet. Izbrienam pludmalē, nopeldamies (momentā kļūstot par sāls sievām), uztaisu draudzenei dažādas pludmales bildes, turpinām laipot pa teritoriju, ar perifēro redzi ķerot pludmalē esošā viesnīcas personāla kustības trajektorijas, līdz ir skaidrs, ka ''jātin makšķeres''.


No DRIFT līdz mūsu hipotētiskajam galamērķim ir it kā tikai nepilni 2 km, bet tā kā nav īstas pārliecības, ka virziens pareizs, esam laipojušas pa privātu pludmali (neliels stresiņš), caur viesnīcas THE PALACE OF ONE&ONLY ROYAL MIRAGE teritoriju beidzot izkļuvušas gandrīz uz ielas, iestājās neliels īgnums, sagurums un milzīga vēlme pēc auksta dzēriena. Brīdī, kad gandrīz esam padevušās, gatavībā saukt taxi, un braukt uz viesnīcu, beidzot ieraugam ieeju BARASTI BEACH CLUB. Ak dievs cik maz vajag laimei, mērkaķa ātrumā ienirstam baseinā, vispirms pasūtot lielus, gardus (un pārsteidzoši labā cenā) mohito, un vismaz kādu stundu vienkārši mirkstam. Fotografēt man aizliedz apsardze (arī mūs pašas), tāpēc bilde tiek tikai dzērienam. Diena glābta. Saucam taxi, un laižam atpakaļ uz viesnīcu.



Vakarā dodamies uz vietējo šovu, ko esmu atradusi, LA PERLE. No mūsu viesnīcas līdz galamērķim ir nieka pusotrs kilometrs, kas mums ir rāma pastaiga pa promenādi gar kanālu. Un te nu man gribas teikt, OMG, tas bija kaut kas, nu tā, ka sēdi ar atvērtu muti, un mēģini saprast, kā tas uzbūvēts. Akrobāti, mūzika, stāsts, triki, satriecoši! No šova man ir tikai telefona bildes, nē pat laikam tikai video, tāpēc visu skatieties šova mājaslapā vai soc.tīklos, bet nu šis laikam bija mans otrais WOW moments pēc Abu Dhabi Luvras. Un neprasiet, KUR tie megalitri ūdens paliek, un kur izpeld izrādes dalībnieki. Vienvārdsakot, MUST SEE!


Un atkal brīnišķīgs komplekts no latviešu dizaina - linu bikses no UNA BĒRZIŅA, peldkostīms/tops PIXIE, auskari no stikla meistariem AN ANGEL, VASKALA The Eclipse soma un manas draudzenes Sarmītes Cinovskas darinātās krelles.



Protams, ejam arī pastaigā pa DUBAI MALL un apskatīt slavenās strūklakas. Tirdzniecības centrs interesants, no ūbersmalkā gala līdz ''tautas klases'' veikaliem. Ja godīgi, visu nemaz neizstaigājam, jo dīka klaiņošana pa veikaliem galīgi neinteresē. Interesanti pavērot publiku, vietējo, ne eiropiešus :). Nopērku ķēdīti saulesbrillēm (starp citu, joprojām lietoju, smuka un kvalitatīva). Strūklaku šovu ejam skatīties divus vakarus, no dažādām lokācijām, nu ir jau, ir, iespaidīgi. Slavenajā tornī braukt nav nekādas intereses (pie tam mājās esmu redzējusi kāds no tā ir skats, neuzrunā), tāpēc vienkārši baudām siltos vakarus.


Kleita fantastiskā dizainere IVETA VECMANEVASKALA somiņa, TANEL VEENRE auskari un Glass Wolf gredzens.



EXPO. Jā, tas ir gads, kad pēc visām pārcelšanām, beidzot norisinās EXPO. EXPO jau kopš 1851. gada ir izstāde, kurā tās dalībnieki – pasaules valstis – demonstrē savus zinātnes un tehnoloģiju sasniegumus, dalās zināšanās, veidot sapratni starp valstīm un kontinentiem. Baumo, ka kļūt par izredzēto, kas organizē kārtējo EXPO izstādi, ir tik vilinoši, ka valstu konkurenci var salīdzināt ar sacensībām par tiesībām uz olimpisko spēļu rīkošanu. 25 miljoni apmeklētāju, vairāk nekā 190 valstu, un vismaz kādi 60 pasākumi ik dienas. Jāsaka uzreiz, ka priekš EXPO apskates uzreiz atvēlējām tikai vienu dienu.


Teritorija ir miiiiiilzīga, maigi izsakoties (galerijā pievienoju ekrānšāviņu no kartes), viss ir sadalīts 4 krāsās, ļoti ērti lietojama aplikācija, BET, diezgan ātri metam mieru, un vienkārši baudām noskaņu, vērojam paviljonu arhitektūru, atrodam kafejnīcu ar āra terasi, virs centrālā paviljona, un tur malkojot aukstu baltvīnu paklausamies kādu koncertu, kas notiek lejā, izmēģinājām GARDEN IN THE SKY (360 grādu virtuālo tūri vari izmēģināt arī tu), no valstīm apmeklējām UAE (iesaku iemest skatu linkā, tur kaut nedaudz var nojaust to efektu), LUKSEMBURGAS (viņiem bija ārā nākot iekārtots ļoti jauks restorāns, ko mēs arī izmantojām, KRIEVIJAS (dēļ interesantā dizaina), uz SAUDA ARĀBIJAS paviljonu pirms slēgšanas diemžēl nepaspējām, tik noķert kadrus ārpusē.


Iegājām ciemos pie latviešiem, pirmais stāvs tāds tumšs un padrūms (neskatoties uz atspoguļotajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem), bet otrajā stāvā no kauna gribējās zemē ielīst, un, piedodiet, bet neticu, ka nu bija tik mazs budžets, vai nebija nemaz, lai to iekārtotu gaumīgāk (riktīgs ''tirdziņš'' izbraukumā), bet visu cieņu puišiem un meitenēm, kas tur strādāja par entuziasmu. Par EXPO jau ir izrakstījušies teju visi, tāpēc pārāk neizplūdīšu.


Samta mētelis no AMORALLE, tops KATRINA SILKS, VASKALA pītā soma (katrs eksemplārs ir unikāls, roku darbs), linu bikses no UNA BĒRZIŅA un aizkadrā VERBA gredzens. Tā teikt, #madeinlatvia.



Atvadas. Un mans brauciena noslēguma prieka moments bija nokļūt spotiņā, ko iepriekš mājās ar dedukcijas un Google palīdzību bijām ''izpīpējuši'', no kurienes tapuši Dubaijas stilīgākie skati - viesnīcas SHANGRI-LA neliela sānu balkona. Es stāvu turpat, kur viesnīcas mājaslapas bildē dāma sarkanajā kleitā. Diemžēl, tā kā es pārsvarā savos ceļojumos līdzi ņemu tikai vienu objektīvu, Canon 50 MM, 1.4, ar to, protams, iegūt tādus wow (lasi, platleņķa) kadrus pagrūtāk, bet piemiņai ir. Lai tiktu uz jumta, jāveic rezervācija, jāiemaksā nauda (diemžēl vairs neatceros cik), bet to savukārt pēc tam var iztērēt jumta restorānā, un mēs tā arī izbaudījām kokteiļus ar skatu uz Burj Khalif.


Vai es brauktu vēlreiz? Jā, jo man kopumā patika, bija interesanti, un tik maz paspēju apskatīt. Zemāk pilna foto galerija.



Sagatavošanā - Venēcija.

 

Šis tas, ko nepaspējām, šis tas, ko vēl var darīt (pārsvarā visur vajag iepriekš veikt rezervāciju).


CELAVI - fantastisks jumta baseins, bet TE var apskatīt visu piedāvājumu, un izvēlēties sirdij, makam un lokācijai tīkamāko.

DUBAI MIRACLE GARDEN - būs interesanti gan bērniem, gan pieaugušajiem

SKI DUBAI - atrodas iekš Dubai Mall

Praktiskais info:

Taksim pārsvarā izmantojām vietējo aplikāciju CAREEM, kā arī Uber, (ātri salīdzinājām cenas), bet kopumā takšu pakalpojumi ļoti pieejami. Drošības pēc transfēru atlidojot biju pieteikusi jau iepriekš, taču var arī mierīgi saukt taksi, cenas apmēram līdzīgas. Ļoti kopti auto, uzmanīgi un džentlmeniski šoferi, droša sajūta visu ceļojuma laiku. Metro neizmantojām ne reizi, jo nebija tuvumā, bet cik esmu dzirdējusi atsauksmes, ērti un droši pārvietoties.


Šoreiz ceļojumu (viesnīcu, transfēru un avio) kārtoju caur aģentūru, ko es nekad nedaru, paldies Baibai un viņas kolēģei no BTG. Viss bija brīnišķīgi :)


Teikšu no sirds, ka ja sanāks vēlreiz doties Emirātu virzienā, 100% ar apkārtceļu, lidojums tiešām bija garš, neērts (piedodiet AirBaltic, bet lidojums sanāk gandrīz long haul statusā, bet lidmašīna tāda, it kā tepat līdz Parīzei jāaizšauj) un bez normāla servisa. Nu, kā jau pie ''lētās'' (tikai izpildījumā, ne cenās) nacionālās aviokompānijas.


Novembrī laikapstākļi ideāli sauļoties, peldēties un arī paklejot apkārt. Dzīvošanu iespējams atrast no vienkāršas līdz ultra luksusa līmenim. Alkohols - viesnīcu bāros, restorānos, pludmales klubos.





62 views0 comments
bottom of page